Höör är beläget i Skåne län och är en tätort i Höörs kommun och ligger nära riksväg 13 och riksväg 23. Namnet kommer ursprungligen från danska ”hørg”, vilket bland annat betyder ”helig plats” eller hög, klippa. År 1917 bytte kommunen namn och Hørg blev istället Höör. De tidigaste anteckningarna som hittats om Höör som kommun är från 1300-talet och då kallades kommunen för både ”Horgh” och ”Hörrie”. Men redan på 1000-talet finns orten omnämnd då det började huggas sten här till Lunds domkyrka.

Naturen i Höör

I Höör finns det gott om olika valmöjligheter för den som gillar att vara ute i naturen, vare sig det är till fots eller på cykel. För den som vill ge sig ut och springa en kortare runda finns Jeppavallen, där ett 900 meter långt elljusspår sträcker sig. Här finns även en friidrottsanläggning, Färs och Frosta Arena, som innehåller en konstgräsplan och två naturgräsplaner för fotboll. Även utegym och parkourbana finns här. För den som vill cykla mountainbike finns Orupsberget, där det finns ett särskilt mountainbike-spår. Vill man vandra lite längre sträckor finns det flera olika alternativ, bland annat Frostavallens strövområde, som även är handikappanpassat.

Kultur i Höör

Höör har ett brett kulturutbud och särskilt för den som är musikintresserad. Bland annat hålls det årligen en barockmusikfestival, det finns en jazzklubb, musikskola, teater och inte minst ”Kulturhuset Anders”. Där finns teater, bio, konst och konserthall samlat under samma tak. En av Sveriges största musikaffärer är placerade i Höör och det finns även dragspelshandlare. Sajten Visitmittskane.se är Höörs officiella besöksguide och här finns kulturutbudet i Höör samlat för den som vill förbereda sitt besök.

Cykling i Höör

Det är inte bara musiken som står i centrum i Höörs kulturliv, utan även böcker. Höörs bibliotek har ett stort inflytande i kulturen här och det erbjuds regelbundet författarträffar, olika föreläsningar och speciella föreställningar för barn. Dessutom ordnas det en kulturnatt i september varje år där många musiker uppträder och bjuder på show.

Musik och rörelse i Höör

Om du är intresserad av både musik och att röra på dig är det en riktig fullträff med ett besök i Höör, särskilt om du gillar platser med anor från 1000-talet. Det finns motionsrundor som passar alla, vare sig du vill springa, vandra eller åka mountainbike. Ett tips är att skaffa en orienteringskarta genom Ringsjö Orienteringsklubb, där du får bra koll på vart alla fina naturställen finns. Året runt finns det olika spännande kulturevenemang att besöka, i synnerhet mellan juni och september då bland annat Kulturkvartersdagen och Kulturnatten hålls.