Nu är det inte långt kvar till premiären av Höörs sommaropera 2018! Årets föreställning heter De sjungande löven och är en opera i två akter. Operan är en fristående fortsättning på föreställningen Prins Hatt under jorden som komponerades 1999. Föreställningen handlar om den maktkamp mellan Prins Hatt, som nyligen bilvit kung och en minister som vill ta över makten. Operan framförs av 37 barn från Skåne tillsammans med professionella sångare och musiker. Premiärdatumet är torsdagen den 2:a augusti klockan 19.00. Även 3:e, 4:e och 5:e augusti kan du njuta av denna föreställning. Biljettsläpp sker söndagen den 13:e maj.

Historien bakom Höörs sommaropera

Idén med att starta en sommaropera uppkom redan 1996 av Tord Nihlén och Viggo Edén som diskuterade vad man kunde använda Höörs konserthus till under sommaren. Diskussionen ledde fram till att man vill göra en operakurs för barn, precis som att de kan gå sommarkurser för att lära sig andra instrument. Resultatet blev att man började skapa operaföreställningar som barn och ungdomar framförde tillsammans med professionella musiker och sångare. Även regi, kläder, ljus, ljud och så vidare sköts av proffs. Första uppsättningen var Bortbytingarna som ursprungligen skrivits för Stora Teatern i Göteborg. Sedan dess har föreställningarna bara fortsatt, bortsett från ett uppehåll år 2000. Några föreställningar har till och med satts upp i Italien och Danmark.

20-års jubileum för sommaroperan i Höör

År 2017 hade detta unika sommarprojekt i Höör pågått i hela 20 år! Uppsättningen under jubileumsåret hette Spegel spegel och var en fri tolkning på klassikern Snövit och de sju dvärgarna. Cirka 30 barn och ungdomar från hela Skåne framförde verket med stor succé. De gjorde totalt fem föreställningar under fyra dagar. Här kan du läsa om Sommaroperans 20-års jubileum.

Höörs unika musikprojekt

Trots att detta populära projekt har pågått i över 20 år så är Höörs sommaropera är ett helt unikt projekt, i hela världen. Så vitt producenterna vet så finns det inget liknande projekt någonstans i världen där barn och ungdomar framför olika operaföreställningar tillsammans med professionella musikern och scenarbetare. Enligt producenterna så ska det finnas ett projekt i England som har likheter med Höörs sommaropera.

Höörs sommaropera och framtiden

Höörs populära sommaropera kommer att fortsätta att underhålla även under 2019 och 2020. Redan nu så har man skrivit librettot (text eller handling i ett musikdramatiskt verk så som operett, opera, balett eller musikal) till år 2019:s föreställning. Librettot är skickat till komponisten som ska tillsätta musik. Inför 2020 så har man utsett en komponist som ska tonsätta verket, men man har ännu inte valt vilket ämne opera ska handla om. Höörs populära sommaropera kommer att fortsätta så håll ögonen öppna så att du inte missar kommande sommaroperor!