I Höör hittar man Höörs Musiksällskap, en ideell förening som grundades 1986 och alltså numer är ett väletablerat inslag i det skånska kulturlivet. Föreningen är också känd under namnet ”Höörs Musik- & Teatersällskap” men det riktiga namnet är Höörs Musiksällskap. Föreningen anordnar kontinuerligt konserter av olika slag även om tyngdpunkten i repertoaren ligger på konstmusik. Man anordnar även teater för barn och familjer och dessutom producerar man den populära årliga ”Sommaroperan”. Man engagerar gärna lokala artister och yrkesmusiker i sina evenemang.

Musik för alla smaker

Även om tonvikten ligger på konstmusik så framför man även andra typer av musikstilar. Detta i kombination med skickliga musiker gör att man får en mycket fin upplevelse när det arrangeras konserter. Man anlitar både världskändisar, mindre kända professionella musiker och även lokala förmågor. Utbudet är rikt och varierat och föreningen har ett mycket gott rykte i musikkretsar. De flesta konserter arrangeras antingen i kulturhuset Anders eller i Bosjökloster slott som är mycket lämpade för just konserter. Varje år producerar man även en sommaropera som oftast är ett nyskrivet verk. I produktionen medverkar alltid många barn och ungdomar tillsammans med professionella artister.

Bra för kulturlivet i kommunen

Ett aktivt kulturliv är alltid positivt för kommunen och Höörs Musiksällskap bidrar i allra högsta grad genom sitt breda och varierade utbud. Tyvärr kostar ju alltid sådana här evenemang pengar och eftersom föreningen är ideell beror verksamhetens överlevnad på bidrag. Förra året rapporterade Skånska Dagbladet om ekonomiska nedskärningar för Höörs Musiksällskap vilket naturligtvis var ett bakslag. Trots detta kämpar man vidare och fortsätter sitt arbete för att främja levande musikupplevelser för allmänheten.

Man som spelar fiol

Sommaroperan är kanske Höörs Musiksällskaps populäraste projekt. Varje år sedan 1997, förutom år 2000, uppförs operan i Höör. Målet med sommaroperan är att skapa en operaföreställning med barn, inte för barn. Här engagerar man traktens barn och ungdomar som tillsammans med professionella artister och musiker framför en operauppsättning. Vid några tillfällen har sommaroperan även turnerat både i Danmark och Italien.

Ett levande musikliv

Sammanfattningsvis kan man bara konstatera att Höörs Musiksällskap har en betydande roll i kommunens musikliv. Eftersom verksamheten bedrivs ideellt har man inga vinstkrav utan satsar fullt ut på kvalitativa musikupplevelser med professionella sångare och musiker i kombination med lokala förmågor. Att besöka någon av musiksällskapets konserter är en musikalisk upplevelse som man bär med sig länge. Här bjuds på ett rikt och varierat musikutbud från de mest kända klassiska kompositörerna som till exempel Bach, Beethoven och Brahms till barnteaterföreställningar för den yngre generationen.